photos by Lanoo and Solange
ARCHITECTURE
INTERIOR DESIGN
URBAN PROJECTS
OFFICE & PRODUCTION
  • Habitat Service Centre Arezzo
  • Petrol Station Reggio Emilia
INSTRUCTION & RESEACH
  • School district Vignola
RELIGIOUS BUILDING
PUBLIC BUILDING
  • Maritime pavillion 2000 Winner
HOUSING
SPORT & LEISURE
MASTERPLAN & LANDSCAPE

NEW INTECS SPA HEADQUARTERS

with Modostudio
Location: Roma
Client: Intecs spa
Lot area: sm 2.700
Offices: sm 3.600
Basement: sm 1500

The new Intecs Spa headquarters is settled in the Tecnopolo Tiburtino, an excellent technological district. The compact geometry guarantees the best efficiency, the building is Casaclima A certificated. The simple shape hides a spatial complexity that can be exploited with a moving observation. In a rotating way, the 2 staircases cut into the building surface, roofs come out and reinforce the idea of lightness. The sense of movement is increased by an alternated use of windows and panels, which gradually change their steel sides orientation, reflecting the opposite green hill. The helicoidal staircase in the courtyard, with the sculptural shape, emphasizes the gravitational effect. The plan is simple and firm, with the maximum freedom to the furniture. The external garden follows the internal movement, touching the building when a passage internal/external occurs. Car park are both outside and underground.


close

NEW GREDA SRL HEADQUARTERS AND FACTORY

with Arch. Angelo Silingardi, Arch. Anita Cova
Location: Carpi (Modena)
Client: Greda srl
Lot area: sm 8.000
Showroom and offices: sm 2.510
Production and storage: sm 3.500

The area faces the A22 Motorway: the car speed needs an impact facade which can directly communicate the idea of the brand. The corner of the main facade is raised up, so the hole building, with a roof garden, looks like a raised earth piece. The corner is the main entrance, during the night, the glass walls make it be brilliant. An ellipse structure, with the offices insight, is hanging over. Inside, a big pool is surrounded by all main activities, Reception, Event Room, Store, Showroom and Spa, these spaces are fluid but defined by different levels. Offices can be reached by staircases and elevators inside white cages. Production and store area occupy the rest of the building. The project respects bio-architecture, starting from project and material choices, technological systems and the presence of the roof garden.


close

SAN NICOLA DI BARI CHURCH IN SAN NICCOLÒ TREBBIA, PIACENZA

Location: San Niccolò a Trebbia (Piacenza)
Lot area: sm 5.700
Church and offices area: sm 1200
Enclosed buildings area: sq 2160

The project challenges the "big facade" theme: born in the Romanic period, the issue arrived until the 19th century, considering the facade as an independent element. Here the facade becomes a spectacular anticipation of the religious space, mystery and attraction revealed by the two big wooden panels. Shape and materials brings simplicity but solemnity, bricks remind of a rural nature. The marble of the women's gallery emphases the rays coming from the apse. The cross cut in the apse makes the exterior less heavy. The Church hosts almost 800 people.


close

PUBLIC MARANELLO LIBRARY

with Arch. Gabriele Covi + Arch. Elisa Annovi
Location: Maranello (Modena)
Lot area: sm 1.500
Library and offices area: sm 1.800

The surface folding process determines a new box where new entrances and passages are created though its observation. The self determination of the box space, is limited by the specific site, which is strictly defined by backside buildings. The main entrance is a ramp, with a poetry by Enrique Ahriman, fixed on its concrete surface. The Library is developed through two wings and overcomes, like a bridge, over the entrance. The envelope has a three dimensional surface that reminds of piles of books.


close

NURSERY SCHOOL AND TRIAL MUSIC HALL

with Arch. Roberta Paglioli
Location: Sluderno (Bolzano)
Area: sm 4.100
Nursery school and trial music hall area: mq 1.400

The urban project respects Sludern settlement, keeping same characteristics of fluid paths, open areas and different levels. The main urban axis is confirmed: public buildings and the historic Church path still face on it. In a new path, next to the School, a ramp brings to the Trial Music Hall. The public Park has different levels for picnic areas. The pedagogic model deals with town planning, architecture and local history; in a dialogue between scientific and artistic thoughts. The main principles are based on the identity of the building and the light filter to the external spaces. The long indoor corridor of the school is felt like a Plaza where children learn a right civic attitude. The school is a laboratory and furniture can be easily adaptable. The compact volume, the stratigraphic envelope, the selected windows and the forced ventilation, reduce the energetic demand for the Casaclime A+ requests. X-Lam system is used for external and internal walls.


close

SCHOOL POLE RONCOFREDDO

with Centro Cooperativo di Progettazione CCDP
Location: Roncofreddo (Cesena)
Lot area: sm 7.400
School and offices area: sm 2.100

On a high steep hill, Roncofreddo is a very unique place, the project has to be seen in a landscape view, including the hairpin bend which ends in the volume itself. The planivolumetric asset refers to the orographic curves; the road extension under the volume lets free the school to exploit the best views of the valley. The Kindergarten and the Nursery Schools are on the same level, facing a plan garden; other common areas face the valley and the big park on a lower level. The pedagogic reference stands on principles of identity, flexibility and transparency, the school becomes a laboratory end the main connective space stimulates to a civic sense. The energetic control is kept through project solutions and high insulating models.


close

EX FONDERIE RIUNITE RECLAMATION - Winner

with Centro cooperativo di Pogettazione CCDP + Modostudio
Località: Modena
Client: Municipality of Modena
Lot area: sm 44.000
Reclamation area : sm 20.000
Trade Center area: sm 2000
Housing area: sm 8000

The project consists of the Ex Fonderie Riunite area reclamation, a strategic field near Modena downtown with a an important historical factory. The project provides the Ex Fonderie restoration and a new asset for the urban settlement. The old factory with the office building, and the old sheds, keeps the memory of the italian workers struggle. Some high towers are concentrated in specific points, in order to keep the hole ancient shed structure. A new gold metallic roof covers all the top surfaces, reminding the color of the fusion work occurred in the past. The new material contrasts with the old brick of the walls. The special roof will be seen from the railway and from the facing overpass road, an important urban axis. Many cultural activities will be settled down ( the new DAST : Design, Art, Science, Technology), and almost 5000sm will be for commercial and retail destinations. External residential building will include 100 new flats.


close

EX LANEROSSI AREA RECLAMATION

with Centro Cooperativo di Progettazione CCDP and Modostudio
Location: DueVille (Vicenza)
Lot area: sm. 34.000
Public Services area: sm 6.000
Retail Area: sm. 4822
Housing Area: sm. 12.400

The Lanerossi area reclamation project, is based on the protection of the old factory structure and the introduction of a few essential elements in the old structure. The combination answers the new program activities, which consist in the settlement of Auditorium, Library, Front Office, Nursery and Primary Schools, and almost sm 4800 of Retail area. The roof factory is now made by a multicolored metallic material, roof is enriched by windows when retail galleries need to be naturally lighted from the top. The Baden Powell Park provides a new main axis, with water pools, which will help defining a new urban connection. A new residential block occupies a corner of the hole area, in a 37.200 mc volume with 3 storey building and a underground car park. A new shape cut roof, reminds of the factory skyline and 8 courtyards, unique for shapes and colors, complete the housing block.


close

FACTORY BUILDING RECYCLE PROJECT

with Arch. Roberta Paglioli
Location: Sona (Verona)
Lot area: sm 42.600
Building area : sm 3200

The project, fitted in the existing steel monumental structure, deal with the Scale Issue. Like a big Cup, the factory structure collects the smallest new buildings where many activities run inside. The materials involved are simple: concrete walls decorated with impressed vegetable images, wooden coverings boxes, produced by the new farm settled here. We pay attention to life cycle education: children will be informed the building is an energetic passive one, thanks to a photovoltaic system and a wasted wooden boxes wiling. A horse stable and a greenhouse are open to visitors.


close

The Shared Village - Winner

with Francesca Cibelli ingegnere, Elisa Gozzi architetto, Paolo Leoni architetto, Duccio Randazzo architetto
Location: Castelnuovo Rangone (MO)
Client: Dimensione srl, Comune di Castelnuovo Rangone
Lot area: sm 2700
Housing area: sm 950

The Eco Green Village is the answer to an identity need. The traditional Village in this specific italian countryside, is based on simple and regular volumes. Their shapes indicate a specific use, in a system of distances and relations. The Eco Green Village catches the same spatial concept of volumetric system, where each building stands for a different residential typology. Further, the social model created, is based on the maintenance of personal identity in a wider complexity of opportunities and relationships. Mild Home is the answer to a social, green and economic sustainability. The easy construction system is expressed in a symbolic volume. In this italian countryside, the “porta morta” building is a tradition: Mild Home keeps the same idea of crossing building. This architecture reflects, once more, an urban attitude to create visual and physical relationships between the building itself and the sorroundings.


close

B HOUSE

with Arch. Roberta Paglioli
Location: Formigine (Modena)
Client: Edilnord Real Estate
Lot area: sm 800
Area on 3 levels+basement: sm 600

Apparently extraneous, the project is truly the contemporary answer to this country site. The site is very short and long: on one side, wide windows are forbidden because of its nearness to neighborhood , while the other side faces a magnificent archeological country site. The project is a frame for the back standing country site, reminding the Emilia old farms, with the big central arcade. This area is also a car platform to the underground car park. Two flats with private gardens stand on the first two levels symmetrically, the last one is on third level and decorates the house with fretworked opening panels, it has a private terrace. Casaclima A certification.


close

J HOUSE

artistic project
Location: Mirandola (Modena)
Client: Luppi family
Area on 2 levels: sm 250
Lot area: sm 600

After the hole demolition of the old farm, the plan shape had to be maintained. The specific urban orientation demands the building must have the entrance on the short side, the one seen at first sight. For this reason the project focuses on the observation of the elements addition, that can be seen standing by the short side. The central back bone of the building is the long brick wall, which separates the more comfortable and protected area from the more open and public part of he house. The two spaces are connected by holes in the brick wall and a passing fireplace. The last addition is the slim glass surface of the wide windows standing in front of the garden. The project expected a Travertino stone Wall, instead of the bricks.


close

SENIOR CITY

with: Arch. Giovanni Cerfogli, Arch. Roberta Paglioli
Location: Cortina d'Ampezzo
Client: ONLUS Senior Foundation
Lot area: sm 4600
Housing area: sm 3500

The project for a 30 flats building for self-sufficient seniors, aims to match the architectonic quality with the specific landscape of the Ampezzo Valley. The “senior City” living system is based on flats and common services which can be used also by external clients, becoming a centre for all the community. The accessibility is obtained by the entrances of the garages, services, flats and the outdoor fields, on a unique level. The volumetric composition recall the traditional villages structure: open to the valley and with respect of the sun orientation. The architectonic language draws from the traditional home subdivision with the stone walls for the residential area, and the wood for the barn. Here the wood keeps the old weaving construction system, but is used for the new project of the balconies.


close

ECOABITARE A SOTTOMARINA

with Arch. Roberta Paglioli, Arch. Elena Farnè, Arch. Marialuisa Cipriani, Claudia Mori
Location: Chioggia
Client: Municipality of Chioggia
Housing area: sm 10000
Public Park area: sm 76000
Private kitchen gardens area: sm 9000

[E-CO]LIVING in Sottomarina means: social settlement improving through public services and open areas destinations, it means living in an ecologic district on the seaside, with a big park. The urban system focuses on pedestrian, bicycle and car movement, proposing ecologic systems. Connections to the seaside and the around district car circles meet the main axis, parallel to the seaside. Thanks to the circles, each district is a free car area, with small plazas and green parks. The urban structure reminds of the old Chioggia layout districts, with strong colored, high and long residential buildings. The flat are healthy, with good ventilation and sun exposition. Law impact technologies are used such as water recycling and photovoltaic systems.


close

ROUNDABOUT MIRAGE

with Arch. Giovanni Cerfogli
Location: Pavullo (MO)
Client: Mirage
Built Area: 404 mq
[Reaching the Appenino Modenese, from the Nuova Estense Valley, thr arrive is to the Sant'Antonio Plateau, in Pavullo.The motion view is the concept idea: a sequence of ceramic surfaces, overlapped, landed or raised from the grass, underline the modelled landscape, made of mountains and industrial sites, and also modelled by the wind and the seasons. The Opera is made of 4 big panels, with the same dimension, based on a metallic structure and ceramic panels. The geometry of the 4 big panels is projected in valuation of structural, aerodynamic and architectural needs, so their shape is selfcarrying.


close

URBAN CENTRE RESTORATION FORMIGINE

with Modostudio
Location: Formigine (Modena)
Client: Municipality of Formigine
Project area : sm 125.000

The project inspiration directly comes from country life. Tradition teaches values and its memory can keep them alive through its images. The pattern paving reminds of the ploughing fields, trough assembling stone, concrete and vegetation spots. The sitting system, made by recycling wood, reminds the haystacks. The light in the main square, consists in long steel branches, looking like ears of wheat. Temporary pfte shells, looking like hedgehogs, can be used for shelters and for relax areas.


close

PHOTOVOLTAIC SYSTEM 1,65 MILLION KW
assistance: supervision of works and security


Project of: Ingeo, Torino
Client: RenGen Energia
Location: Fiera di Modena
Project Area: mq 9000

The largest photovoltaic system in Emilia Romagna Region. The solar panels are fixed on the ModenaFiere parking canopies. Free energy production of 1,65 million Kilowatt /Hour, like 1800 inhabitants needs.


close
Intecs Headquarters - Rome
2011

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
foto 04
foto 05
foto 06
Greda Headquarters&Factory – Carpi (Modena)
2011 - competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Chiesa san Nicolò -Trebbia (Piacenza)
2011- competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Public Maranello Library

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Scuola Materna - Sluderno (Bolzano) 2012 - competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
Polo Scolastico - Roncofreddo (Cesena) 2010- 11 prize

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Riqualificazione Ex Fonderie
Modena 2009 - Winner

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
foto 04
foto 05
Riqualificazione Ex Lanerossi
Due Ville (Vicenza) 2009 - competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Centro Sportivo didattico - Sona (Verona)
2009 - competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
The Shared Village Castelnuovo Rangone - Winner

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
foto 04
Senior City
Cortina d'Ampezzo

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
foto 04
casaB Formigine (Modena) 2010

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
foto 04
casaJ Mirandola (Modena) - 2011 - realized

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Waterfront Sottomarina - Chioggia
2010 - competition

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Roundabout Mirage - Pavullo

READ TEXT
foto 01
foto 02
foto 03
Centro urbano - Formigine ( Modena)
2008 - 4prize

READ TEXT
foto 01
foto 02
Photovoltaic System 1,65 million kw Modena

READ TEXT
foto 01
HIDE SKYLINE
SHOW SKYLINE